2017-2018 Bilgisayar Bilimi Yıllık Planları

Farklı okul türlerine göre hazırlamış olduğum yıllık planları aşağıdan indirebilirsiniz.

2017-2018 Eğitim-Öğretim yılında Bilgisayar Bilimi dersi Anadolu ve Fen Liselerinde haftada 2 saat olmak üzere bu sene sadece Kur-1 okutulacak.

Sosyal Bilimler Liselerinde ise haftada 4 saat olmak üzere Kur-1 ve Kur-2 okutulacak. Bu doğrultuda hazırlamış olduğum yıllık planları aşağıdan indirebilirsiniz.

Planları indirmeden önce aşağıda yazılanları okumanız faydanıza olacaktır.

Kur-1 planı hazırlarken;
1: Öğretim programında yer alan kazanımları, kitaptaki konularla uygun şekilde eşleştirmeye çalıştım.
2: Sınav analizleri, teftişler vs. kazanım odaklı olduğu için planları kitaptan ziyade kazanım bazlı hazırlamaya çalıştım.
3: Bazı kazanımların kitapta konu olarak karşılığının olmaması ve bazılarının da çok gerekli olmadığını düşündüğüm için bunları plana dahil etmedim. Hangi kazanımların plana dahil edilmediğini de planın ekinde belirttim. Bu kazanımların plana dahil edilmediğini zümrelerinizde belirtmenizde fayda var. Hafta içerisinde kendi zümre tutanağımı da sitede paylaşacağım.
4: İlgili konu ve kazanımın zorluk seviyesine uygun şekilde süreler ayırmaya çalıştım. Buna karşın 72 ders saatinin bu kazanımları ve konuları vermek için yetersiz olduğu düşüncesindeyim.

Bu konu başlığı altında bunları yazmak uygun değil ancak;
1: Plana dökülmeden tam olarak fark edilmiyor ancak kazanım sayısı gerçekten fazla.
2: “Problem Çözme ve Algoritmalar” ünitesine daha az yer verilebilirdi. Fazla detaylandırıldığı düşüncesindeyim. Çünkü zaman sorunundan ötürü “Programlama” ünitesinde öğrendiklerini proje bazlı olarak pekiştirebilecekleri vakit kalmıyor.
3: Daha önceden de python ile içli-dışlı olduğum için “programlama” ünitesini çok da başarılı bulduğumu söyleyemeceğim. Pratik kullanımda sıklıkla ihtiyaç duyacağımız konu ve detaylar atlanırken, ilk etapta bilinmese de olur diyebileceğimiz bir takım konulara yer verilmiş. Verilen emeği tabii ki gözardı etmiyoruz, kitap konusunda çok kısa zamanda çok başarılı bir iş ortaya çıkarıldı.

Kur-2 planı hazırlarken;
1: Öğretim programında “Kur 2’de yer alan 3 üniteden ikisi ya da sadece biri zümre öğretmenler kurulunca belirlenerek tüm yıl boyunca uygulanmalıdır.” dese de 72 ders saati içerisinde 2 üniteye ait kazanımları yetiştirmenin mümkün olmadığını düşünüyorum.
2: Plan, Kur-2’nin robotik programlama ünitesi için hazırlanmıştır.
3: Güncellenen öğretim programına göre hazırlanmıştır. (Normalde güncellenen öğretim programı 2018-2019’dan itibaren uygulanacaktı. Kur-2 henüz uygulanmadan bu değişiklik yapıldığından, planı buna göre hazırlamada bir mahsur görmedim.)

Bu planlara uygun olarak günlük planlar ve ders materyallerini haftalık olarak düzenli şekilde siteye eklemeye çalışacağım.

Anadolu ve Fen Liseleri için Bilgisayar Bilimi Yıllık Planı (Kur-1)
Sosyal Bilimler Liseleri için Bilgisayar Bilimi Yıllık Planı (Kur-1)
Sosyal Bilimler Liseleri için Bilgisayar Bilimi Yıllık Planı (Kur-2 Robotik Programlama Ünitesi)

“2017-2018 Bilgisayar Bilimi Yıllık Planları” üzerine 21 yorum

    • Maalesef hocam. Bildiğim kadarıyla halen onay sürecinde. Kur-2 yıllık planı hazırlamak için kitabı beklemiştim ama yetişmedi. Ben de sadece kazanımlar üzerinden bir plan hazırlamaya başladım. 1-2 gün içerisinde tamamlar, buradan yayınlarım.

      Cevapla
  1. Merhaba hocam bilgisayar bilimi kur-1 anadolu lisesi için bir saatlik yıllık plan var mı? idare 1 saatlik seçmiş bu dersi 1 saatte ne verilebilir bu kazanımlardan.

    Cevapla
    • idareniz neye göre 1 saat seçmiş anlayamadım. Ortaöğretim kurumları haftalık ders çizelgesindeki anadolu lisesi tablosuna bakıldığında bilgisayar bilimi dersinin haftada 2 saat ve toplamda 2 defa seçilebileceği açıkça görülüyor. Kademeli geçiş filan da söz konusu değil çünkü TTKB’nın 19/02/2018 tarih ve 56 sayılı kararında açıkça ifade edildiği üzere bu çizelge 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren tüm sınıf düzeylerinde uygulanacak. idareniz büyük bir hata yapmış hocam.

      Cevapla
  2. Hocam merhaba, ben fen lisesine bu yıl geçtim. Ortaokulda görev yaparken, sağolsun Özgür Şeremet hocamın sayfasından çok faydalandım, lise için böyle bir sayfa ararken sizin sitenizi buldum. Hocam 2018-19 için yıllık plan paylaşacak mısınız? Ayrıca kur-2’de sanırım 19.haftadan sonra başlanmış, 1.dönemin neden boş kaldığını anlayamadım. Yardımlarınız ve emekleriniz için teşekkürler.

    Cevapla
    • Evet hocam planları paylaşacağım. 19.Haftadan başlama sebebi ise şu. Ben sosyal bilimler lisesinde görev yapıyorum. Bu liselerde bilgisayar bilimi dersi haftada 4 saat. Dolayısıyla biz 1.dönem kur-1, 2.dönem de kur-2’yi okutuyuyoruz. Sizin bakmış olduğunuz plan muhtemelen sosyal bilimler lisesi kur-2 planıdır. Anadolu ve fen liseleri için de planlar sitede mevcuttu ama geçen yıla ait. Dediğim gibi bu seneye ait planları da tamamlandığında siteden paylaşacağım.

      Cevapla
  3. Merhaba hocam ben de sosyal bilimler lisesinde hazirlik sinifinda bilisim derslerine giriyorum ben hangisini anlatayim? hic bilgim yok.

    Cevapla
  4. Ali hocam selamlar. Yıllık planlarınızı paylaşacak mısınız hocam? Sabırsızlıkla bekliyoruz sayın hocam ☺

    Cevapla

Yorum yapın